Saturday, June 29, 2019

Yunan savunma bakanı Apostolakis'in Akdeniz ve S400 açıklamaları



Yunan savunma bakanı Apostolakis geçen günlerde çıktığı Tv proğramında Akdeniz, Ege ve S400'ler ile ilgili sorulara yanıt verdi. 



Apostolakis: Sayın Erdoğan ne provokasyonlara ne de açıklamalarına son vermiyor, görünen o ki şu ana kadar atılan adımlar onu durdurmuyor. Bildiğiniz gibi Sayın Çipras bugün Brükselde, şu anda Türkiye için daha sert olacak başka bir adım için görüşülüyor 
Spiker:  Taslağı okuduğumda , yaptırım kelimesinin bile geçmediğini gördüm, böyle bir kelime yok sayın bakan. 
Apostolakis:  Başbakanın bana söylediğine gore bazı yaptırımlar konuşulacak ve Türkiye’nin hareketleri değişmezse  uygulanacak.
 Spiker: Türkiye’nin hamleleri duruyo gibi görünmüyor, ikinci sondaj gemisi Gkry’nin deniz sahasına doğru hareket ediyor. Bütün bunların arasında tek bir güzel haber var o da, Türklerin Yunan MEB’ine karşı bir harekette bulunmayacakları, bir sonraki adımı atmayacaklarını gösteren bir tutum içerisindeler. 
Apostolakis:  Açıklamaları ve uzun zamandır böyle bir planları vardı, belki de hala vardır. Ama beklenilen şey bir çok konunun, problemin çözümlenmesi ve bunu yapmak gibi niyetleri yok gibi görünüyor. Ancak her zaman ihtimallerle konuşuyoruz; durumun nasıl sonlanacağını bilmiyoruz, arada gerçekleşebilecek bir çok olaylar var , mesela AB zirvesi ve S400’e karşı olan Abd’lilerin bir yaptırım uygulayıp uygulamayacağı, olur mu olmaz mı bilmiyoruz , göreceğiz. 
Spiker: Bunları öngöremiyorsunuz, takip ediyorsunuz.. Gerçek soru şu; biz ne yapacağız? Eğer türkler Meis adası sahasına girecek operasyon yaparlarsa, Siz , başbakan ve bütün Yunan üst yetkililer ellerimiz bağlı şekilde oturamayız dediniz. Bu pratikte ne demek?  Oraya filo mu gönderiyoruz? Başka birşey mi yapıyoruz?

Apostolakis: Şu anda nasıl adımlar atacağımızı söyleyemeyiz fakat her bir yunan vatandaşı anlıyor ki bunun gerçekleşmesine izin veremeyiz.
 Spiker: O halde olmayacak?
Apostolakis: Olmayacak.
 Spiker: İnternette bazı düşünceler  okuyorum, sizin de fikrinizi almak isterim.  Türkler sondaj denilen bu durumdan halihazırda önemli birşey kazandılar, ne mi bu?  Şu ; Türkiye şu anda birleşik yunan ve rum savunma dogmasını atlattılar, neydi o dogma ; Eğer Gkry’ne karşı bir saldırı olursa Anastasiyadis bunu işgal olarak değerlendiriyor ve bu aynı zamanda yunanistana karşı da saldırı demek ve buna tepki gösterip harekete geçecektik, fakat ülke olarak hakerete geçmedik ve şu anda Rum MEB’inde sondaj yapıyorlar. 
Apostolakis:  Biraz realist olalım, birleşik savunma dogması artık yok, ikili savunma işbirliği var ve aynı şeyleri öngürüyor. Fakat unutmayalım ki Gkry başka bir ülke ve böyle birşeyin olması için koşulların gerçekleşmesi lazım, diğer ülkeden (Gkry)  talep olması lazım, olayları yapabilirmiyiz yapamazmıyız şeklinde tartmamız lazım, zaten olaylar şu anda askeri seçeneklerin kullanılacağı bir duruma gelmedi. Bu seviyeye gelmeden önce diplomatik  bütün yolların denenip tükenmesi lazım.Şu anda bu aşamadayız, Şunu bilelim ki bunların hepsi  uzun zaman önce Gkry ile konuşuldu ve tartışıldı, muhtemel senaryolar değerlendirildi, beklenen birşeydi ve şaşırmadık. 
Spiker: Şu ana kadar konuşulan görüşülen şeylerde, bu senaryolarda tahmin ediyorum ki verilecek cevaplarda,  Abd ve Avrupa’dan bize gelecek desteği de tartmışsınızdır, şimdiye kadar sözlü destek var. Şu ana kadar siz veya başbakan, Abd veya Avrupadan sıcak bir çatışma durumunda birebir askeri destek alacağıımız sözü aldınız mı? Yoksa bizi sadece birkaç sözlü varlıklarıyla yalnız mı bırakacaklar?
Apostolakis: Şu ana kadar Böyle bir söz yok, ama ben tekrar söylediğim gibi, birşey yapmamız gerektiği zaman yalnız olacağımızı düşünerek hareket etmeliyiz. 
 Spiker : Yalnız başımıza olacağız?
Apostolakis:  Kesinlikle , ve bütün müttefiklerimize gösterdiğimiz resim bir şekilde Türkiye’nin durdurulması gerektiği. Eğer durum Meis adasına kadar gelecek olursa orada seçenekler olmayacak. Durum çok daha zor olacak , yani eğer yardım etmek istiyorlarsa, şu anda bunu  yapmaları lazım , müttefiklerimizden beklediğimiz yardım bu.
 Spiker:  Sıcak bir çatışma anında yalnız olacağımızı görüyoruz, oratada askeri işbirliği yapılmış israil mısır gibi ülkeler var, resim güzel fakat bunlar da son olaylarda Türkler Gkry’de bunları yaparken birebir etkili olacak destekte bulunmadılar. 
Apostolakis: Askeri işbirliklerimiz şu ana kadar çok iyi gitti , aynı menfaate sahip ülkelerin uluslararası alanda destekleri var ve bu büyük bir parça, gördüğünüz gibi en büyük baskı diplomatik yollarla oluyor. O halde yardım olduğuna inanıyorum ve gkry haklarını destekliyorlar, onlar da Türkleri durdurmak için açıklamalarıyla diplomatik girişimlerini yapıyorlar.
 Spiker: Umarım bu gerçekleşir.. Size Yunan silahlı kuvvetlerinin bir provokasyonu önlemeye hazır olup olmadığını sormayacağım  , tabiki hazır diyeceksiniz. 
Apostolakis: Hazır diyorum 
Spiker : Sormamız gereken soru şu 10 yıllık kriz sonrası  genel olarak iki ülkenin savunma sanayisi ve Ege’de dengeler değişti , biz 10 yılda büyük bir savunma siparişi yapmadık açıkçası, Türkler büyük bir yatırım yaptılar siz nasıl görüyorsunuz.
  Apostolakis:  Kuvvet oranları dağıldı ve değişti, uzun yıllar kriz içinde olmamız problemleri getirdi, bütün programlarımızı dondurduk fakat bir kaç çalışmamız oldu ve toparladık ve şu anda ayrılan bütçeyi iyi kullanarak iyi derecede operasyonel seviyeye getirdik, yeni programlara giremeyeceğimiz için elde olanları iyi seviyede tuttuk.
 Spiker: Bir sonraki güne bakalım, S400 alırlarsa veya f35 alırlarsa. Ikisi de alanında çok iyi sistemler , o zaman Yunanistan için durumlar ne olacak?
 Apostolakis: Türkiye’nin bu tür sistemlere sahip olması sevindirici haber değil, S400 çok ciddi bir sistem ve eğer ege kıyılarına konuşlanırsa biz s400 şemsiyesi altında olacağız, F35 ise 5. Nesil mükemmel bir uçak ve F35 başka bir f35ile değil modern daha iyi başka sistemlerle önlenebilir ama biz de yavaş yavaş yeni nesil uçak alma yoluna gitmeliyiz . Abd şu anda , bir çok farklı sebepten dolayı  Dünya’nın en iyi uçağının bu uçağa karşı koyacak sistemle aynı ellerde olmasına izin vermeyeceğini söylüyor .Eğer bunu sonuna kadar sürdürürlerde Türkiye F35 alamayacak. Fakat farklı haberler çıkıyor ve nasıl sonuçlanacağını bilmiyoruz.
 Spiker: Biz de kendi sistemlerimizin geleceğine bakmamız lazım dediniz , şu yaz dönemine girdiğimiz ve sonraki aylar için sakinlik ve huzur umuyorum , sizin ve bütün Yunanların da bunu umduğunu düşünüyorum.
 Apostolakis:  Şunu söyleyelim ki, şu anda kimse tedirgin olmamalı, o duruma gelmedik, durum control altında  ve bütün Avrupa ve Abd Türkleri durdurmaya çalışıyorlar, biz ise çok iyi durumdayız bugün Ab zirvesinde ilk defa yaptırımlar konuşuluyor.. Çünkü billiyorsunuz Kardak’tan sonra kimse yaptırım ve tedbir hakkında  konuşmamıştı.

                                                                                                     ÇEVİRİ: Newsfrom_Gr_Tr


Yunan Savunma Bakanı Apostolakis'in açıklamalarına bakacak olursak Akdeniz, Ege, ve Kıbrıs konusunda bizden bir adım önde olmabilmek adına Mısır, İsrail, Abd ile yaptıklarını zannettikleri askeri anlaşmaların pratikte hiç bir hükmünün olmadığını görebiliriz. 

Daha biraz önce Başkan Erdoğan'ın G20 zirvesinde Trump ile görüştüğünü okudum, Trump her ne kadar bir gün sonra ne yapacağı belli olmayan dengesiz bir yapıya sahip olsa da, F35 konusunda yaptıkları açıklamalardan çok uzak bir görüntü verdi. Ben hala Abd'nin Türkiye'yi kaybetmek için hazır olmadığını yani F35ler gelmese bile uygulanacak yaptırımların seviyesinin düşük olacağını düşünüyorum. 

Abd'nin bu görüşmedeki tutumunun devam etmesi halinde, Yunanistan konusunda Ege ve Akdeniz'de ne yapacaklarını daha doğrusu ne yapmayacaklarını kestirmek zor olmasa gerek. Mısır ve İsrailin zaten en baştan beri çatışma yaşanması halinde uzaktan seyredeceklerini söylemiştik. 

Apostolakis bunların hepsi görüyor, seçimlerde gitmeye hazırlanan ve bol keseden sallayan Çipras'ın açıklamalarına rağmen gerçeklerin farkında ve attığı her adımı kendi  deyimiyle ''yalnız olacakmışız gibi hareket edeceğiz'' mantığıyla atacak. Bu da Kıbrıs konusunda bize zorluk çıkaramayacaklarının en bariz göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye'nin özellikle Meis adası konusunda bir an evvel psikolojik üstünlük elde etmeye yönelik girişimlerde bulunması gerekiyor çünkü Meis adasının akibeti Ege ve Akdeniz'in genelinde ilerde yaşanacak her türlü gelişmenin kilit noktası durumundadır. 

Devletimizin herşeyin farkında olduğuna ve uluslararası hukuk çerçevesinde atılacak adımları planladığına inanıyoruz, Kıbrıslı Türklerin yalnız bırakılmayacağı, adanın yeraltı kaynakları konusunda Rumlara hiç bir taviz verilmeyeceğini bilerek yaşanacak gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyoruz. 

Bu süreçte, içerde ve dışarda Türkiye'nin kazanımlarını ve gelecekteki kazançlarını heba etmek isteyen hainlerin olduğunu bir kez daha hatırlayıp bu hainlere karşı birlik içerisinde mücadele etmemiz gerektiğini de unutmamamız gerekmektedir. 

Unutulmamalıdır ki; Türkler zor zamanların insanlarıdır, vakit gelir ve damarımıza basılırsa o zaman Bölgeyi ve hatta Dünya'yı ''sindirdik bitti bunlar'' diyenler için geri dönülmez ve telafi edilmez sonuçlara gebe kalacak bir sürece sokarız. Bunu tarihte yaptık, yine yaparız, kimsenin şüphesi olmasın.



No comments: