Thursday, March 7, 2019

Η υδρογραφικη υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε μια καινούρια NAVTEX-στα ''δήθεν'' χωρικά ύδατα που περικλύουν το Καστελλόριζο.


Η υδρογραφικη υπηρεσία της Τουρκίας εξέδωσε μια καινούρια NAVTEX μετά από το MAVI VATAN, αλλά Σύμφωνα με τα Ελληνικά ΜΜΕ, η περιοχή αυτή είναι μέσα στα ''δήθεν'' χωρικά ύδατα που περικλύουν το Καστελλόριζο.


TURNHOS N/W : 0345/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-03-2019 11:03)
TURNHOS N/W : 0345/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, ON 12 MAR 19 FROM 1100Z TO 1300Z IN AREA BOUNDED BY;
35 50.00 N - 029 10.00 E
35 50.00 N - 030 00.00 E
35 30.00 N - 030 00.00 E
35 30.00 N - 029 10.00 E
CAUTION ADVISED.





Sunday, March 3, 2019

Sosyal Medya - Kitleleri Yönlendirme aracı -

Türkiye'de gündem olan ilk Yunan spiker videosunu çevirip Eha Medya ile birlikte yayınladığımızda gerçekten şaşırmıştık. Gelen ilginin büyüklüğü ve insanların Yunan tarafından gelecek her türlü bilgiye ne kadar ilgili olduklarının yanında, ülkemizin büyük medya kuruluşlarının da bu videoya olan ilgisi büyüktü. Çeviri Videomuz Mete Yarar'ın konuşmalarında paylaşılmış, Cumhurbaşkanlığı külliyesinde düzenlenen toplantılarda gösterilmişti.

Buraya kadar herşey güzel fakat bütün bu güzelliklerin yanında Dünya genelinde varolan bir sıkıntının ülkemizde de ne kadar varolduğuna da şahit olduk. Sıkıntının birisi Medya organlarının bizim videomuzu izinsiz olarak kullanması, ikinci ise Bu videoda yapılan çevirinin ne kadar güvenilir ve gerçekçi olduğu. Maalesef hiç kimse bizimle irtibata geçip Yunancamızın hangi seviyede olduğunu, bu işi neden yaptığımızı ve daha bir çok konuyu sorgulamadan videoyu yayınladılar ve Türk televizyonlarında kullanarak milyonların izlemesine vesile oldular. Bazen bir tavuk için bile muhabir gönderip video çektiren ve bunu haber yapan Medya kuruluşlarımız,  ''kimmiş bunlar'' deyip bizimle irtibata geçmeye bile tenezzül etmediler.

Peki bu zamana kadar neden böyle bir yazı yazmadım da şimdi bu konulara değiniyorum? 

Dün bilinçli bir twitter kullanıcısının bana sordugu soru sonrası başladı herşey;

 11 hours ago
Bir şey soracağım, yukarıdaki konuşma aynen çevrilmiş mi, hata var mı? Birisi “yunancan arızalı heralde söylenenler başka” yazmş da. Teşekkür ederim şimdiden.


Başka birisinin çevirisini yaptığı videoyu Twitterda paylaşmış fakat bazı kişilerin uyarısı üzerine şüphelenmiş, o nedenle bana yukarda gördüğünüz soruyu sordu. O ana kadar videoyu izlememiştim, videoyu izledikten sonra çeviride hatalar,eksikler ve hatta kasıtlı yapılmış yanlışlar olduğunu farkettim. Bunu da twitterda paylaştım.




Çevirinin geneline baktığımızda birebir çeviri yapılmadığı zaten ortada, çoğu yerde cümleler izleyicinin gözüne ve kulağına daha çekici gelmesi için yuvarlanmış, bazı kelimeler çıkarılıp bazı kelimeler eklenirken bazen de Videodaki Tv programında hiç konuşulmayan cümleler eklenmiş.
Yani kısacası insanların daha çok ilgisini çekmek için gerçekte varolmayan şeyler videoya altyazı olarak eklenerek insanların milli duygularla izlediği bir video üzerinden prim elde etmek,takipçi sayısını artırmak... ya da siz ne derseniz deyin...

İşin vahim yani yukarda bahsettiğimiz Medya kuruluşlarının da bu videoya ilgi göstermeleri ve her zaman yaptıkları gibi hiç bir doğrulama yapmadan videoyu yine muhtemelen izin almadan paylaşmaları. Çünkü ''Bedava sirke baldan tatlıdır''

İnsanlara bal veriyorum derken sirke dağıtmak hiç hoş birşey değil fakat keşke bu olay sirke kadar masum olsa..Olsa da en azından salataya falan kullanabilsek. Fakat Masum değil çünkü bu olay bize Sosyal Medyanın nasıl kitleleri yönlendirme ve yönetme amaçlı kullanılabildiğini bir kez daha kanıtlamış durumda.

Benim en çok dert yandığım konulardan birisi Yunanistan'da medyanın bu türde bir görev yapmasıydı. Görüyorum ki bilinçli veya bilinçsiz olarak aynı şey bizim ülkemizde de geçerli ve tehlikenin boyutu Sosyal Medya kullanıcı sayısının arttığı her geçen gün daha da artıyor.

Umuyorum ki; Sosyal Medya uzmanları bu konuya değinir ve toplum ile beraber Medya kuruluşlarımızı da bilinçlendirme konusunda bize yardımcı olurlar.


Saygılar... Selamlar...
@Newsfrom_Gr_Tr

Miçotakis'ten Her Çocuk İçin 2000 Euro Sözü

Yunan Yeni Demokrasi partisi Genel Başkanı Kiryakos Miçotakis Yunan nufusu ile ilgili çok önemli bir konuya değinip, yaklaşan seçimler öncesi halka bu nüfus probleminin aşılması konusunda vaatler verdi.

Miçotakis, Twitter'da yaptığı paylaşımda;

''Eğer birşeyleri değiştirmezsek 2050 yılına kadar sadece 7 milyon olacağız. Bunun olmasına müsade edemeyiz. Yunanistan'da doğan her çocuk için 2000 Euroyla Aileyi destekleyeceğiz. Ayrıca anneleri destekleyeceğiz. Hiç bir çocuk kreşsiz kalmayacak.''

Şeklinde açıklama yaparak Batı ülkelerinin genelinde büyük bir sıkıntı haline gelen nüfus ve yaşlılık problemini ciddiye aldığı ve bu konuda adım atacağı yönünde izlenim verdi. Yunanistan'ın içinde bulunduğu Ekonomik Krizin, Miçotakis'in bu planlarına ne kadar izin vereceği ise şüpheli. Zira bir çok politikacı seçim öncesi verdikleri sözleri tutmayarak Yunan halkının gözünde itibar kaybettiler. Miçotakis'in söyledikleri konusunda ne kadar samimi olduğunu görmemiz için Yunanistan'da yapılacak seçimleri ve tabiki seçimlerden galip olarak çıkmasını beklememiz gerekecek..

@Newsfrom_Gr_Tr











Επίθεση με ξυράφι σε ποδοσφαιρικο αγώνα


Παίκτης της Αμεντσπορ, επιτέθηκε με ξυράφι που είχε κρύψει στο σορτσάκι του. Αμεντσπορ είναι μία ομάδα με τους οπαδούς πού κατηγορήθηκε αρκετές φορές για υποστήριξη στην τρομοκρατική οργάνωση ΠΚΚ. Και από ότι φαίνετε δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τούς δολοφόνους τρομοκράτες.