Thursday, March 21, 2019

Να σας πω για τη λέξη ''Gavur'' - ''Γκιαοβούρι''


Υπάρχει περίπτωση να  μάθουμε σχετικά με το ποιος  προετοίμασε το κείμενο ομιλίας του Προέδρου μας στη İζμιρ;  Είναι ο ίδιος ο Πρόεδρός μας ή είναι προετοιμασμένος από κάποιον άλλο;

Το ρωτώ αυτό γιατί νομίζω ότι κάποιος παραπλανά τον πρόεδρο ή δεν τον ενημερώνουν ιδιετερα σε συγκεκριμένα θέματα όπως την λέξη ''Γκιαοβούρι''.

Να σας  πω για τη λέξη ''Gavur'' - ''Γκιαοβούρι''

Ας δούμε τι λέει το Ινστιτούτο τουρκικής γλώσσας:
Σύμφωνα με το TDK  Ινστιτούτο: 1. το όνομα, ο άθεος, 2. ο μη-μουσουλμάνος , το 3ο επίθετο: το ανελέητο, το σκληρό, το 4ο επίθετο: ο πεισματάρης ..

Στο ελληνικό λεξικό:
1-άπιστος
2- (για τους μωαμεθανούς) υβριστική ονομασία των χριστιανών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η λέξη Gavur θεωρείται ως μια άσχημη βλασφημία από την ελληνική πλευρά. n  έννοια της λέξεις αυτής στα μάτια του Ελληνικού λαού είναι πιο άσχημη  από ότι νομίζουμε.

Επιτρέψτε μου να σας πω με λίγα λόγια πώς ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται αυτή τη λέξη.

Όταν λέτε προς τον Ελληνικό λαό  Γκαβούρ, καταλαβαίνει: «Ο χριστιανός, περιφρονητικός, ανέντιμος.»

Οι ηγέτες  μας πρέπει είναι πολύ προσεκτική για τις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν είναι να μιλήσουν για άλλους λαούς δεδομένου ότι πολλές λέξεις που έχουμε στην γλώσσα μας, ειδικά  για την Ελλάδα ,δεν  μεταφράζεται κυριολεκτικά αλλά περνάνε   όπως έχει αναγνωριστεί με άλλες έννοιες. Η λέξη γκιαούρ στα Ελληνικά είναι «Gavuris», αλλά για τους Έλληνες είναι μεγάλη βλασφημία και προσβλητικό, αντίθετα με μας που την χρησιμοπιούμε γενικά για όλους τους αλλόθρησκους.

Το καθήκον του Προέδρου ,ακόμα και των συμβούλων των προέδρων κάθε κόμματος, είναι να αποτρέψουν τέτοια πράγματα που θα προκαλέσουν δυσφορία μεταξύ λαούς. Να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά του μίσος ,το οποίο ήδη τροφοδοτείται από τα ρατσιστικά μέσα μαζικής ενημερώσεις τους,  σε καμία περίπτωση δεν θα μας ωφελήσει  μακροπρόθεσμα.

Να υπερασπίσουμε τα  δικαιώματα  μας μέχρι το τέλος, αλλά χωρίς να σπάμε καρδιές, να ανανεώσουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς  που ερχετε από το παρελθόν, τουλάχιστον να χρησιμοπιούμε μια γλώσσα να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους να βλέπουν τα πράγματα από μια ανεξάρτητη γωνιά χωρίς μίσος.

Διαφορετικά, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να φτάσουμε και  να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να πάρουμε έγκριση από τους λαούς. Είδαμε τι μπορεί να κάνει ένας λαός στις 15 Ιουλίου, οπότε η εξουσία και η επιρροή ενός λαού στην πολιτική δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Gavur.. ne demek?



Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde İzmir'de yaptığı konuşma metnini kimin hazırladığı hakkında bilgi almamız mümkün müdür? Cumhurbaşkanımızın kendisi mi yoksa başka birisi tarafından mı hazırlanmıştır?

Bunu soruyorum çünkü birilerinin cumhurbaşkanımızı yanlış yönlendirdiğini, ya da belirli noktalarda özellikle bilgilendirmediğini düşünüyorum. Gavur kelimesinden bahsedeceğim biraz..

Bizdeki anlamına bakalım;
TDK ya göre: 1. isim, Dinsiz kimse , 2.Müslüman olmayan kimse, 3. sıfat: Merhametsiz, acımasız , 4. sıfat: İnatçı.. Yunanca sözlükte: ''Müslümanlar için hristiyanları küfürlü ifade etme şekli''

Görüldüğü üzere Gavur kelimesi Yunan tarafında bizdeki anlamından bayağı uzak şekilde algılanıyor. Halkta karşılığı daha farklı ve ağır. Ben size Yunan halkının bu kelimeyi nasıl algıladığını bir kaç kelimeyle anlatmaya çalışayım.. Yunan halkına Gavur dediğinizde şunu anlar : ''Hristiyan, aşağılık,dışlanmış mahluk''

Yöneticilerimiz diğer milletler hakkında konuşma yaparlarken kullanacakları kelimeleri çok iyi seçmeliler diye düşünüyorum, zira birçok kelime diğer halklarda, özellikle Yunanistan'da bizdeki anlamıyla çevrilmeden, olduğu gibi geçip başka anlamlarla kabul edilmiştir. Gavur kelimesi de Yunanca'ya ''Gavuris'' olarak geçmiştir fakat bizdekinden çok daha ağır ,küfür ve hakaret gibi algılanan bir anlamla..

Cumhurbaşkanının ve diğer devlet büyüklerinin ve hatta her partinin başkanlarının danışmanlarının görevi, halklar arasında sıkıntı yaratacak bu gibi şeylerin önüne geçmektir. Zaten ırkçı medyaları yüzünden körüklenen nefretlerine tuz biber atmak bize ne kısa ne de uzun vadede fayda sağlamayacaktır.
Haklarımızı sonuna kadar savunurken, Gönülleri de kırmayacak, az da olsa geçmişten gelen bağlarımızı yenileyecek, insanları en azından olaylara objektif bakmaya yönlendirecek bir uslup kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Aksi takdirde, hedeflerimize ulaşma konusunda halkların olurunu almadan biryere varmamız çok zor. Bir halkın neler yapabileceğini 15 Temmuz'da gördük, bu nedenle bir halkın politika üzerindeki gücü ve etkisi azımsanmamalı.. Hitap edilen kesim yabancı halklar bile olsa, kullanılan dil özenle seçilmelidir.

Sunday, March 17, 2019

Youtube Hesabımız için intro, Öneri,İstek,Şikayet,eleştiri.












NewsGRTR olarak Youtube kanalımızda paylaşacağımız videolarda artık bu introyu kullanacağız. Hesabımız için bize bu introyu hazırlayan @Hasankurt2121 kardeşimize teşekkür ediyoruz.





Çalışmalarımıza katkı sağlamak isteyenler için;

* Twitter'da RT ve FAV'ınız
* Youtube hesabımıza abone olmanız, videolarımıza yapacağınız beğeniler ve yorumlar
* Blog sayfamızda konular altında yapacağınız yorumlar  (Disqus)
* Önemli olduğunu düşündüğünüz Yunanca veya başka dildeki bir haberi Mail adresimiz veya Twitter'da DM den  bizimle paylaşmanız.  Bizler için en önemli katkı ve destekleriniz olacaktır.

Hepinize yaptığınız ve yapacağınız katkılar için teşekkür ediyoruz.

Paylaşımlarımız ile ilgili her türlü istek, öneri, şikayet veya eleştirinizi bu konu altında ''Disqus'' yorum kısmında bizimle paylaşabilir, hesabımızın sizlere daha faydalı olabilmesi konusunda da bize yardımcı olabilirsiniz.

Twitter Hesabımız @Newsfrom_Gr_Tr
NewsGRTR Youtube Hesabımız
Email: newsgrtr@gmail.com

Ayasofya cami olmalı mı diye sorduk, %77 Evet - % 23 Hayır


Teröristlerin Yeni Zelanda'da camilere yaptığı saldırının ardından, Ayasofya problemi tüm dünyada ve özellikle Türkiye'de tekrardan gündeme geldi.
Teröristin yayınladığı sayfalarca manifestoda, 1936 yılında müzeye çevrilene kadar 483 yıl boyunca cami olarak kalan Ayasofya, İstanbul, Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsedilen kısımlar en dikkat çekici ve irdelenmesi gereken kısımlar oldu.

Cumartesi günü yüzlerce kişi Ayasofya önünde toplandı ve 50 Şehit için gıyabi cenaze namazı kılındı. Ayasofya'nın tekrardan cami olması için hem sosyal medyada hem de sokaklarda çağrılar yapıldı.

Biz de Twitter'da takipçilerimize bu konu hakkında ne düşündüklerini sorduk.
Sadece 1 gün süreli aptığımız ankete 2336 kişi oylamaya katıldı ve bir çok farklı fikir beyan edildi.


Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak Tekirdağ'daki mitinginde;
 "Sultanahmet'i bir doldurun ona sonra bakarız. Büyük Çamlıca Camii'ni yaptık. 4-5 tane Ayasofya eder, o kadar büyük. 60 bin kişiyi alacak kapasitede ve Anadolu Yakası'nda, İstanbul'da ve Türkiye'de en büyük cami oldu. Bu işin siyasi boyutu da var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah, biz ne zaman, neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye, biz adım atmayız. Bunun siyaset dilini de çok iyi biliriz."      Şeklinde açıklama yaparak tartışmalara son noktayı koydu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, açıklamasında; ''biz ne zaman, neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz.'' sözleri , bizim anketimizde ikinci şıkkı işaretleyenlerle aynı görüşte birleştiklerinin bir göstergesi oldu.

Ayasofya'nın açılabilmesi için şartların ne zaman oluşacağı ve gerçekten Ayasofya'nın ileriki bir zamanda açılıp açılamayacağı bizden çok Yunanistan'da merak konusu oldu, bir çok gazete ve haber sitesi, Ayasofya önünde kılınan gıyabi cenaze namazını, pankartları ve Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarını satırı satırına vererek, Türkiye'de oluşan havayı Yunan okurlara aktarmaya çalıştılar.

Twitter'da anketimiz altına bir çok farklı yorum geldi, anket sonucu ise bize konu üzerinde daha derin ve kapsamlı bir çalışma yapmamız gerektiğini gösterdi.

Bu nedenle, bu konu altına yapacağınız yorumlar ile Twitter'daki gibi harf sınırlaması olmadan, kendi fikirlerinizi açıkça dile getirebilir ve konu hakkındaki görüşlerinizi yazabilirsiniz. Yazılan yorumlar ve fikirler ileriki bir zamanda Yunanca'ya çevrilerek başlıklar altında toplanarak Yunanca bir metin ile Yunanların okuyabilmesi için yine blog sayfamızda yayınlanacak. Yapacağınız katkılar için şimdiden çok teşekkürler.

Yorum yapabilmeniz için Disqus hesabınızın olması yeterli.



θέλουν την Αγία Σοφία να μετατραπεί σε Τζαμί.

Μετά από την τρομοκρατική επίθεση σε τζαμιά στη νέα Ζηλανδία , το θέμα της Αγίας Σοφίας ξεκίνησε να συζητηθεί σε όλο το κόσμο και ιδιετερα στην Τουρκία , γιατί ο τρομοκράτης έκανε συγκεκριμένες αναφορές για την Τουρκία , τον Ερτογάν , την Ιστανμπούλ και για την Αγία Σφια , n οποία ήταν Τζαμί για 483 χρόνια μέχρι να μετατραπεί σε μουσείο το 1936. 


Μια φωτογραφία από το 1870, Αγία Σοφία ως  Τζαμί. 

Το Σάββατο, Εκατοντάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν μια συμβολική προσευχή κηδείας μπροστά από το τζαμί της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για τα 50 θύματα  των επιθέσεων του τζαμιού της Νέας Ζηλανδίας. 

Μουσουλμάνıκος κόσμος στην Τουρκία και στους δρόμους και   μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φώναζαν ότı θέλουν την Αγία Σοφία να μετατραπεί σε Τζαμί. 

Έτσι και 'μεις ρωτήσαμε τους Followers μας, τί νομίζουν για αυτό το θέμα; 


Ερώτηση : Η Αγία Σοφία πρεπει να μετατραπεί σε Τζαμί;
*Ναι , αμέσως.
*Ναι , Αλλά όταν θα έρθει η σωστή ώρα.
*Όχι , να μένει ως μουσείο.  


Συμμετέχαν 2336 άνθρωποι και τα αποτελέσματα είναι όπως τα βλέπετε παρακάτω..

 %49  *Ναι, αμέσως.  
 %28  *Ναι, Αλλά όταν θα έρθει η σωστή ώρα. 
 %23  *Όχι, να μένει ως μουσείο.  



















Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από αυτούς που θέλουν να μένει ως μουσείο ,  

όπως:  
--είναι τουριστικό μέρος και δεν πρέπει να χάνουμε τα λεφτά που ερχετε από τουρίστες. 
--είναι ένα τέμενος που ανήκει σε όλο το κόσμο και πρεπι να μένει όπως είναι.
--έχουμε αρκετά τζαμί στην Τουρκία και δεν χριάζετε να μετατραπεί  και αυτό.
--αν μετατραπεί σε τζαμί , θα έχουμε μεγάλο πίεση και κυρώσεις από όλο το κόσμο.
και μερικοί τη θέλουν να μένει ως μουσείο επιδή μισούν τους μουσουλμάνους και το ισλάμ.

Τελικά, ανεξάρτητα το τί  θέλει ο καθένας στην Τουρκία ή στον υπόλοιπο κόσμο,  από ότι φαίνεται  και όπως ανάφερέ και πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan , η Αγία Σοφία θα μένει ως μουσείο έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. 

Εσείς τι νομίζετε για αυτό το θέμα?  Μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το κείμενο, αρκεί να έχετε ένα λογαριαζμό Disqus.