Monday, July 1, 2019

MAVİ VATAN VE GRAND STRATEJİ



‘’Mavi Vatan’’ söylemine artık kimse yabancı değil, başta Yunanlar olmak üzere diğer ülkelerde bile akılda kalan, son zamanlarda  kelime bazlı psikolojik üstünlük alanında yaptığımız belki de en büyük hamleydi.

Kelimelerin ve anlamlarının insan üzerindeki etkilerine bakacak olursak

’Sopalar ve taşlar kemiklerinizi kırabilir, ama kelimeler zihninizi değiştirebilir.’’

 Andrew Newberg, M.D. ve Mark Robert Waldman’ın kitaplarında bahsettikleri; ‘’Tek bir kelimenin, fiziksel ve duygusal stresi düzenleyen genlerin ifadesini etkileme gücü vardır..
“Barış” ve “aşk” gibi olumlu sözler, genlerin ifadesini değiştirebilir, ön loblarımızdaki alanları güçlendirir ve beynin bilişsel işlevini geliştirir.''  Sözleri dikkate alınmaya değer.

Bu konuya fazla girmek istemiyorum çünkü başlı başına kitap olmuş bir konu ve buraya sığdırmamız mümkün değil, bilmemiz gereken sadece, nasıl ‘’seni seviyorum ‘’ gibi sözler insanda bir etki bırakıyorsa aynı şekilde insanda negatif  etki bırakan, insanın beynini farketmeden kontrol altına alan farklı farklı kelimelerin de her dilde mevcut olduğudur.

İnsanların karşılıklı konuşmalarında veya toplum önünde yaptıkları konuşmalarda vücut hareketlerinin öneminin bile bilim adamlarının araştırma konularına girdiğini düşünürsek, kelimelerin etkisinin ne kadar büyük olduğunu daha kolay anlayabiliriz. 

Aşağıda göreceğiniz üzere‘’ Mavi Vatan’’  kelimelerinin Yunanca karşılığı olan ‘’Galazya Patrida’’ kelimelerini de bu anlamda değerlendirip  bu konudan  daha önce kısaca bahsetmiştik.

‘’ 462.000 km2 lik deniz alanına verilen '' Mavi Vatan '' ismi Yunan Medyasını hayli meşgul ediyor..Bu isim Yunan Medyasında büyük bir etki yarattı, onlar için sadece bir isim olmaktan öte birşey. Mavi Vatan gibi iki önemli kelimenin kullanılması Kararlılık ve Özgüven ifadesidir. 

Mavi Vatan söylemi Yunanca'da ''Galazya Patrida'' kelimelerine karşılık geliyor. Şunu söylemeliyim ki, bu iki kelime Yunanca'da çok güçlü psikolojik mesaj bırakan kelimeler,yani sıradan kelimeler değil. Bu da, Mavi Vatan ismiyle yapılan her hamlenin güçlü ve etkili olduğu anlamına geliyor. 

''Mavi Vatan'' Söyleminin ilk defa Hulusi Akar tarafından, resmi ağızla söylenmiş olması ise Yunan Medyasının bu söylem üzerine daha fazla yoğunlaşmasına neden oldu. Öyle ki Kammenos'a yakınlığıyla bilinen, Yunan Tv/Radio sunucusu Sayın Akar'ı bir programda özellikle hedef almıştır. 

Bunu yapmasının nedeni Akar'ı itibarsızlaştırmaya çalışarak MAVİ VATAN kelimesinin de Yunanistan üzerindeki etkisini kırmaktır. Ama görünen o ki videoda amacına ulaşamamış ve hala Yunan Medyasında MAVİ VATAN ile ilgili haberler önemli yer tutmaktadır. 

Bu isimle, 27Şubat tarihinde başlayan ve 30Mart tarihine kadar devam edecek olan tatbikatımızın,Rum yönetiminin Glafkos-10 parselinde rezerv bulunduğunu açıklaması ile aynı zaman denk gelmesi bölgedeki güç gösterisi ve gelişmeler açısından önemlidir. ‘’


Bu kısa yazımızın ardından, Mavi Vatan söyleminin etkisine ufakta olsa katkı sağlaması ve Yunan takipçilerimizin de görmesi için, takipçilerimizden küçük bir ricada bulunup Mavi Vatan sözlerinin kendileri için ne anlama geldiğini yazmalarını istemiş ve dikkate alıp bize fikrini belirtenlerin düşüncelerini Yunancaya çevirip paylaşmıştık. 

Bu cevapları okumak isteyenler aşağıdaki tweet’e verilen cevaplardan bakabilirler hatta varsa kendi fikirleri de o tweet altına yeniden yazabilirler.

İçerisinde takipçilerimizin de düşüncelerinin bulunduğu Yunanca olarak paylaştığımız yazının linki: http://ehamedya.com/2019-mavi-vatan_19454.html


Peki ‘’Mavi Vatan’’ söylemi ile ilgili neden tekrar bir yazı yazma gereği hissettik? Çünkü bu söylemin etkisi hala sürmekte ve özellikle Yunanların akıllarında tazeliğini korumaktadır. Amacımız bu gibi söylemlerin, özellikle uzmanlar tarafından seçilerek devlet yetkililerimizce  paylaşılması ve gerekli mesajın bölge ve Dünya ülkelerine verilmesi gerektiğinin altını çizmek.

Psikolojik üstünlüğü her zaman elde tutmak uluslararası arenada elimizi kuvvetlendirecek, yüzlerce kamera önünde diğer ülkelerin yetkilileriyle birlikte poz veren liderlerimiz için avantaj  olacaktır.

Sayın başkanımız Erdoğan’ın vücut diline ne kadar önem verdiği hepinizin malumudur, bu nedenle kelimeler ile kurulan psikolojik üstünlük konusunda da aynı fikirleri paylaştığımızı düşünüyor ve bu amaçla bu konulara değiniyoruz.

Yunan medyasında tazeliğini koruyor dedik, evet daha 27.06.2019 tarihinde  bir Yunan askeri-savunma sitesinde yer bulmuş makaleye bakarsak konunun ne kadar önemli olduğu konusunda aklınızda  şüphe kalmayacaktır. 

Stavros Ligeros’un kaleme aldığı makalenin giriş paragrafının tercümesi:

‘’Mavi Vatan (Galazya Patrida) Erdoğan rejiminin, Türklerin Kıbrıs MEB’inde uyguladıkları korsanlıkları ile de ilgili son zamanlardaki yeni slogan ve doktrinidir. Evet 2019 başındaki bariz bir güç gösterisiyle gerçekleştirdikleri büyük hava-deniz tatbikatına da bu ismi verdiler.  Aslında ‘’Mavi Vatan’’ hakkındaki ısrarcı Türk söylemleri son yıllarda kademeli ancak sistematik olarak uygulanan bir stratejiyi kodlamaktadır.’’

Görüldüğü gibi üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına ve bu süreçte devlet büyüklerimiz tarafından tekrar edilmemiş olmasına rağmen ‘’Galazya Patrida’’ söylemi hala Yunanların aklında tazeliğini korumaktadır. En önemli etkisi ise Ege ve Akdenizin tamamında yayınladığımız Navtex duyurularının konuşulduğu her an, akla gelen ilk kelimenin yine ‘’Galazya Patrida’’ söylemi olmasıdır. Bu bağlamda yapılan gerçek atışlı tatbikatlar , rutin devriyeler ve hatta F16 ile kahraman pilotlarımızın Ege ve Akdeniz üzerinden verdikleri özçekim fotograflar, Yunanların kendi söylemleriyle ‘’Türkiye’nin bölgedeki sistematik politikasının ve stratejisinin pratikteki kodlaması’’ yani ‘’Mavi Vatan’’ doktrini altında gösterilen çaba ve emeğin vücut bulmuş halidir.

 İşte bu söylem Yunanların hafızalarında tazeliğini hala korurken, Yunanların aklına ‘’Mavi Vatan’’dan sonra girecek bir söylem daha ortaya çıktı.

A.Sefa Özkaya   hocamızın son günlerde kaleme aldığı makalesinde kullandığı ‘’Grand Strateji’’ söylemi.

Bu söylemin önemi ise içerisinde ‘’Meis (Kızılhisar) ve Kıbrıs  adalarını barındırmasıdır. Sefa hocamızın yazısına bakacak olursak;

‘’Türkiye’nin grand stratejisi Doğu Akdeniz’e dönmüştür. Sıklet merkezi Kıbrıs ve Meis adalarıdır. Türkiye MEB de ilan ettiğinde uluslararası hukuk açısından eli daha da güçlenecektir.’’

‘’Türkiye Kıbrıs’a müşterek deniz-hava üssünü açtığında, Rum tarafının “masaya oturma” teklifiyle karşılaşabilecek kadar eli güçlenecektir.’’


Hocamızın yazısı yayınlandıktan kısa bir süre sonra Yunan medyasına konu olmuş ve ‘’Grand Strateji’’ söylemi etkisini hemen göstermiştir. Yunan haber sitesi bu söylemi ‘’İpsili stratigiki’’  yani yüksek strateji olarak çevirerek bu kelimeleri kullanmış ve merkezde ‘’Meis,Kıbrıs ve S400’’ gibi üç unsurun olduğunu yazmıştır.

Umuyoruz ki bu söylem de Devlet büyüklerimiz tarafından kullanılır ve gereken etkiyi gösterir.

Sonuç olarak Türkiye’nin bölgede attığı her adımın hem komşular hem de bütün Dünya tarafından yakından takip edildiğini biliyoruz, atılan bu adımların bu tür psikolojik üstünlük kuracak söylemlerle desteklendiğinde etkilerinin daha da artacağını düşünüyor ve inanıyoruz ki;  Devletimiz yapacağı  her hamlede, bölgede barışın tesis edilmesi amacını  gütmektedir, bunu yaparken  her alandan uzmanlar ile her konuda  en etkili hamlenin yapılması adına bütün yolları ve yöntemleri kullanmaktadır.

Bölgemizin barış içerisinde, sadece bölgede bulunan devletler tarafından alınacak kararlar neticesinde şekillenecek politikalar ile yönetilmesi, Grand Strateji,Mavi Vatan ve bunlara benzer güçlü söylemler  ile daha da kolaylaşacak, Meis ve Kıbrıs gibi harekat merkezinde bulunan iki önemli unsurun iyi değerlendirilmesiyle, bölgeye müdahele etmek isteyen diğer güçleri dışarda tutmak kolaylaşacaktır. 

@Newsfrom_Gr_Tr