Thursday, March 21, 2019

Gavur.. ne demek?



Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde İzmir'de yaptığı konuşma metnini kimin hazırladığı hakkında bilgi almamız mümkün müdür? Cumhurbaşkanımızın kendisi mi yoksa başka birisi tarafından mı hazırlanmıştır?

Bunu soruyorum çünkü birilerinin cumhurbaşkanımızı yanlış yönlendirdiğini, ya da belirli noktalarda özellikle bilgilendirmediğini düşünüyorum. Gavur kelimesinden bahsedeceğim biraz..

Bizdeki anlamına bakalım;
TDK ya göre: 1. isim, Dinsiz kimse , 2.Müslüman olmayan kimse, 3. sıfat: Merhametsiz, acımasız , 4. sıfat: İnatçı.. Yunanca sözlükte: ''Müslümanlar için hristiyanları küfürlü ifade etme şekli''

Görüldüğü üzere Gavur kelimesi Yunan tarafında bizdeki anlamından bayağı uzak şekilde algılanıyor. Halkta karşılığı daha farklı ve ağır. Ben size Yunan halkının bu kelimeyi nasıl algıladığını bir kaç kelimeyle anlatmaya çalışayım.. Yunan halkına Gavur dediğinizde şunu anlar : ''Hristiyan, aşağılık,dışlanmış mahluk''

Yöneticilerimiz diğer milletler hakkında konuşma yaparlarken kullanacakları kelimeleri çok iyi seçmeliler diye düşünüyorum, zira birçok kelime diğer halklarda, özellikle Yunanistan'da bizdeki anlamıyla çevrilmeden, olduğu gibi geçip başka anlamlarla kabul edilmiştir. Gavur kelimesi de Yunanca'ya ''Gavuris'' olarak geçmiştir fakat bizdekinden çok daha ağır ,küfür ve hakaret gibi algılanan bir anlamla..

Cumhurbaşkanının ve diğer devlet büyüklerinin ve hatta her partinin başkanlarının danışmanlarının görevi, halklar arasında sıkıntı yaratacak bu gibi şeylerin önüne geçmektir. Zaten ırkçı medyaları yüzünden körüklenen nefretlerine tuz biber atmak bize ne kısa ne de uzun vadede fayda sağlamayacaktır.
Haklarımızı sonuna kadar savunurken, Gönülleri de kırmayacak, az da olsa geçmişten gelen bağlarımızı yenileyecek, insanları en azından olaylara objektif bakmaya yönlendirecek bir uslup kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Aksi takdirde, hedeflerimize ulaşma konusunda halkların olurunu almadan biryere varmamız çok zor. Bir halkın neler yapabileceğini 15 Temmuz'da gördük, bu nedenle bir halkın politika üzerindeki gücü ve etkisi azımsanmamalı.. Hitap edilen kesim yabancı halklar bile olsa, kullanılan dil özenle seçilmelidir.

No comments: