Sunday, March 17, 2019

Ayasofya cami olmalı mı diye sorduk, %77 Evet - % 23 Hayır


Teröristlerin Yeni Zelanda'da camilere yaptığı saldırının ardından, Ayasofya problemi tüm dünyada ve özellikle Türkiye'de tekrardan gündeme geldi.
Teröristin yayınladığı sayfalarca manifestoda, 1936 yılında müzeye çevrilene kadar 483 yıl boyunca cami olarak kalan Ayasofya, İstanbul, Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'dan bahsedilen kısımlar en dikkat çekici ve irdelenmesi gereken kısımlar oldu.

Cumartesi günü yüzlerce kişi Ayasofya önünde toplandı ve 50 Şehit için gıyabi cenaze namazı kılındı. Ayasofya'nın tekrardan cami olması için hem sosyal medyada hem de sokaklarda çağrılar yapıldı.

Biz de Twitter'da takipçilerimize bu konu hakkında ne düşündüklerini sorduk.
Sadece 1 gün süreli aptığımız ankete 2336 kişi oylamaya katıldı ve bir çok farklı fikir beyan edildi.


Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak Tekirdağ'daki mitinginde;
 "Sultanahmet'i bir doldurun ona sonra bakarız. Büyük Çamlıca Camii'ni yaptık. 4-5 tane Ayasofya eder, o kadar büyük. 60 bin kişiyi alacak kapasitede ve Anadolu Yakası'nda, İstanbul'da ve Türkiye'de en büyük cami oldu. Bu işin siyasi boyutu da var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah, biz ne zaman, neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye, biz adım atmayız. Bunun siyaset dilini de çok iyi biliriz."      Şeklinde açıklama yaparak tartışmalara son noktayı koydu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın, açıklamasında; ''biz ne zaman, neyi nasıl yapacağımızı çok iyi biliyoruz.'' sözleri , bizim anketimizde ikinci şıkkı işaretleyenlerle aynı görüşte birleştiklerinin bir göstergesi oldu.

Ayasofya'nın açılabilmesi için şartların ne zaman oluşacağı ve gerçekten Ayasofya'nın ileriki bir zamanda açılıp açılamayacağı bizden çok Yunanistan'da merak konusu oldu, bir çok gazete ve haber sitesi, Ayasofya önünde kılınan gıyabi cenaze namazını, pankartları ve Erdoğan'ın konuyla ilgili açıklamalarını satırı satırına vererek, Türkiye'de oluşan havayı Yunan okurlara aktarmaya çalıştılar.

Twitter'da anketimiz altına bir çok farklı yorum geldi, anket sonucu ise bize konu üzerinde daha derin ve kapsamlı bir çalışma yapmamız gerektiğini gösterdi.

Bu nedenle, bu konu altına yapacağınız yorumlar ile Twitter'daki gibi harf sınırlaması olmadan, kendi fikirlerinizi açıkça dile getirebilir ve konu hakkındaki görüşlerinizi yazabilirsiniz. Yazılan yorumlar ve fikirler ileriki bir zamanda Yunanca'ya çevrilerek başlıklar altında toplanarak Yunanca bir metin ile Yunanların okuyabilmesi için yine blog sayfamızda yayınlanacak. Yapacağınız katkılar için şimdiden çok teşekkürler.

Yorum yapabilmeniz için Disqus hesabınızın olması yeterli.



No comments: