Thursday, March 21, 2019

Να σας πω για τη λέξη ''Gavur'' - ''Γκιαοβούρι''


Υπάρχει περίπτωση να  μάθουμε σχετικά με το ποιος  προετοίμασε το κείμενο ομιλίας του Προέδρου μας στη İζμιρ;  Είναι ο ίδιος ο Πρόεδρός μας ή είναι προετοιμασμένος από κάποιον άλλο;

Το ρωτώ αυτό γιατί νομίζω ότι κάποιος παραπλανά τον πρόεδρο ή δεν τον ενημερώνουν ιδιετερα σε συγκεκριμένα θέματα όπως την λέξη ''Γκιαοβούρι''.

Να σας  πω για τη λέξη ''Gavur'' - ''Γκιαοβούρι''

Ας δούμε τι λέει το Ινστιτούτο τουρκικής γλώσσας:
Σύμφωνα με το TDK  Ινστιτούτο: 1. το όνομα, ο άθεος, 2. ο μη-μουσουλμάνος , το 3ο επίθετο: το ανελέητο, το σκληρό, το 4ο επίθετο: ο πεισματάρης ..

Στο ελληνικό λεξικό:
1-άπιστος
2- (για τους μωαμεθανούς) υβριστική ονομασία των χριστιανών.

Όπως μπορείτε να δείτε, η λέξη Gavur θεωρείται ως μια άσχημη βλασφημία από την ελληνική πλευρά. n  έννοια της λέξεις αυτής στα μάτια του Ελληνικού λαού είναι πιο άσχημη  από ότι νομίζουμε.

Επιτρέψτε μου να σας πω με λίγα λόγια πώς ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται αυτή τη λέξη.

Όταν λέτε προς τον Ελληνικό λαό  Γκαβούρ, καταλαβαίνει: «Ο χριστιανός, περιφρονητικός, ανέντιμος.»

Οι ηγέτες  μας πρέπει είναι πολύ προσεκτική για τις λέξεις που χρησιμοποιούν όταν είναι να μιλήσουν για άλλους λαούς δεδομένου ότι πολλές λέξεις που έχουμε στην γλώσσα μας, ειδικά  για την Ελλάδα ,δεν  μεταφράζεται κυριολεκτικά αλλά περνάνε   όπως έχει αναγνωριστεί με άλλες έννοιες. Η λέξη γκιαούρ στα Ελληνικά είναι «Gavuris», αλλά για τους Έλληνες είναι μεγάλη βλασφημία και προσβλητικό, αντίθετα με μας που την χρησιμοπιούμε γενικά για όλους τους αλλόθρησκους.

Το καθήκον του Προέδρου ,ακόμα και των συμβούλων των προέδρων κάθε κόμματος, είναι να αποτρέψουν τέτοια πράγματα που θα προκαλέσουν δυσφορία μεταξύ λαούς. Να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά του μίσος ,το οποίο ήδη τροφοδοτείται από τα ρατσιστικά μέσα μαζικής ενημερώσεις τους,  σε καμία περίπτωση δεν θα μας ωφελήσει  μακροπρόθεσμα.

Να υπερασπίσουμε τα  δικαιώματα  μας μέχρι το τέλος, αλλά χωρίς να σπάμε καρδιές, να ανανεώσουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς  που ερχετε από το παρελθόν, τουλάχιστον να χρησιμοπιούμε μια γλώσσα να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους να βλέπουν τα πράγματα από μια ανεξάρτητη γωνιά χωρίς μίσος.

Διαφορετικά, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να φτάσουμε και  να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να πάρουμε έγκριση από τους λαούς. Είδαμε τι μπορεί να κάνει ένας λαός στις 15 Ιουλίου, οπότε η εξουσία και η επιρροή ενός λαού στην πολιτική δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

No comments: