Monday, March 25, 2019

Erdoğan'ın Ayasofya Çıkışı Sonrası Yunan Gazetelerinde Manşetler.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün  gece TGRT ekranlarında gündem ve yerel seçimlerle ilgili sorulara yanıt verdi. Ayasofya konusunun açılması sonrası bir hafta önceki demeçlerinden farklı olarak ''Ayasofya müzesi'' isminin, ''Müze'' kelimesi kaldırılarak, ''Ayasofya cami'' şeklinde belirlenebileceğini, Sultanahmet Cami ve Süleymaniye Camilerinde olduğu gibi ziyaretlerin de ücretsiz olabileceği mesajını verdi. Mesajın verilme tarihinin ise 24-25 Mart'a gelmesi manidar olarak yorumlandı.  Çünkü Yunanlar, 25 Mart 1821 tarihini Türklerden bağımsızlık kazandıkları  Kurtuluş Bayramı olarak 24-25 Mart tarihlerinde kutluyorlar.




Bu demeç sonrası sosyal medyada hızla yayılan haber, Türk medyasının yanında Yunan medyasında da son dakika olarak aktarıldı. Peki Bir çok farklı dörüşün dile getirildiği Ayasofya konusunu Yunan gazeteler ve haber siteleri okuyucularına nasıl duyurdular?

To Vima gazetesi:  ''Erdoğan kışkırtmaya devam ediyor: Ayasofya'yı cami olarak açacak'' başlıklı haberde Anayasa mahkemesinin konuyla ilgili davayı reddetmesine rağmen, Erdoğan'ın Ayasofya'yı cami yapma tartışmasını başlattığını belirtiyor.

Proto Thema gazetesi: Proto Thema ''Erdoğan Ayasofya'yı cami yapıyor ve Yunan hükümeti sakinleştirici politikayla cevap veriyor'' başlığını atarak Yunan hükümetinin Ayasofya konusunda sessiz kalmasından şikayet ediyor. Dışişleri bakanı Katrugalos'un ve Eski bakan Koçias'ın Türkiye hakkında sözlerine yer verilen haberde, yeni bir ''Prespa'' daha yaşanacağını ima ederek, Meis adasının yanında Ege ve Akdeniz'de Münhasır Ekonomik bölgeler konusunda tavizler verileceğinden bahsediliyor.

Kathimerini gazetesi:  Kathimerini gazetesi haberi, ''Erdoğan: Seçim sonrası Ayasofya'yı camiye dönüştürebilirim.''  başlığıyla duyurarak, Erdoğan'ın Ayasofya konusunda bir hafta önceki demeçlerini de okuyucularına aktarıyor.

Ta nea gazetesi: Erdoğanın dün geceki açıklamasının hemen ardından, haberi websitesinde okuyucularına sunan gazete, Yunan Dışişleri bakanı Katrougalos'un Türkiye için sarfettiği; '' Akdeniz'de Türkiye dışlanmamalıdır '' sözlerine atıfta bulunarak:  haberi ''Erdoğan'ın Katrugalos'a teşekkürü: Ayasofya Camii''   başlığıyla yayınlıyor.

Zougla haber sitesi:  ''Erdoğan: Seçim sonrası Ayasofya'yı camiye dönüştürebilirim.''  Başlığıyla duyuran haber sitesi Erdoğan'ın Ayasofya konusunda bir hafta önceki demeçlerini de okuyucularına özellikle aktararak, Erdoğan'ın yeni çıkışını ''sürpriz'' olarak değerlendirdikleri görüntüsü veriyor.

Irkçı Yunan websitesi Pentapostagma:   Irkçı site Pentapostagma ise haberi  << ''Erdoğan yeni gelişmelere(gerginliklere) yol açıyor; Ayasofya'yı camiye dönüştürebiliriz'' Büyük meydan okuma >>  şeklinde paylaşıyor.

Irkçı Yunan sitesi Pronews: Diğer bir ırkçı site Pronews, ayasofya haberini:  ''Erdoğan: Seçimlerden sonra Ayasofya'yı cami olarak açabiliriz'' başlığıyla duyururken Ayasofya'yı cami yapma konusunun ucunu açık bıraktığını vurguluyor.

@Newsfrom_Gr_Tr

No comments: